Mantelzorgers én makelaars op de kaart

Diploma-uitreiking opleiding Mantelzorgmakelaar 20 juni 2019

Tweeëntwintig kersverse mantelzorgmakelaars studeerden donderdag 20 juni af in een vol zalencentrum in Utrecht. Actuele workshops voor vakgenoten uit de zorg vormden de laatste praktijkopdracht, die zij hier volbrachten voordat zij hun papiertje in ontvangst mochten nemen.

IMG 0754De workshops hebben thema’s die de deelnemers aan de opleiding zelf belangrijk vinden. Bijvoorbeeld: aandacht voor jonge mantelzorgers, migrante mantelzorgers, de naamsbekendheid van het beroep mantelzorgmakelaar en hoe je moet netwerken als je straks als zzp’er aan de slag gaat. Thema’s die leven, want ook in het nascholingsprogramma voor ervaren mantelzorgmakelaars van PostMDopleidingen komen deze onderwerpen aan bod.

‘Kent u het beroep Mantelzorgmakelaar?’
De deelnemers leiden de workshop over naamsbekendheid in met de resultaten van een enquête die ze hielden onder 150 mensen op station Utrecht Centraal. Van de ondervraagden kende 18% het beroep. De onderzoekers hadden op meer gehoopt, maar vanuit de zaal klinkt dat 18% niet slecht is, voor een beroep dat relatief kort bestaat.

Hoe zijn de deelnemers aan de opleiding zelf eigenlijk in aanraking gekomen met het vak? Solange Steins uit Nuth: ‘Ik wist dat ik iets wilde doen in het ontzorgen van zorg. Van het beroep mantelzorgmakelaar had ik nog niet gehoord, totdat een vriendin van me zei dat ze zich liet omscholen. Wat zij vertelde, was precies wat ik zocht.’ Het kan snel gaan: Solange begon in september 2018 en start nu als afgestudeerde een maatschap met twee andere mantelzorgmakelaars, die ze op de opleiding heeft leren kennen. De opleiding biedt dus ook volop netwerkmogelijkheden. Dat is ontzettend handig én noodzakelijk, leren we in de workshop over effectief netwerken voor mantelzorgmakelaars.

IMG 0730‘Ben ik mantelzorger?’
Voor de workshop over migranten en mantelzorg zijn verschillende gastsprekers aangeschoven. Haitham is van Syrische afkomst en werkt als jongerenwerker voor Stichting Jeugd-Punt: ‘Ik ben het oudste kind van het gezin, maar was een tijd lang ook de enige in de familie die goed Nederlands sprak en schreef. Daarom hielp ik met de zorg voor mijn neefje. Ik moest brieven lezen en vaak mee naar het ziekenhuis, maar ik werkte ook 40 uur per week. Dat was zwaar en dat zag mijn familie ook.’

Tugba van Straaten: ‘In het Turks is er geen woord voor mantelzorg. Het is iets wat door de meeste mensen vanzelfsprekend wordt gevonden, maar dat is bij niet-migrante mantelzorgers ook zo hoor.’

De vraag is: hoe help je mensen die niet eens weten dat ze mantelzorger zijn?’ Haitham: ‘Iemand moet je over de praktische zaken vertellen. Bijvoorbeeld dat je een in hoogte verstelbaar bed thuis kunt krijgen, als je dat nodig hebt. Of dat er passend onderwijs voor kinderen wordt geregeld, waar ze dan ook nog met een busje naartoe gebracht kunnen worden. In Syrië is dat niet, dus ik dacht er niet gelijk aan dat ik dat kon regelen.’

IMG 0828Jonge mantelzorgers
Ook in de workshop ‘Aandacht voor jonge mantelzorgers tot 24 jaar’ wordt gepraat over het in beeld krijgen van de mantelzorger. ‘Vraag het maar eens aan leraren,’ klinkt het in de zaal. ‘Ze weten vaak niet welke kinderen op hun school mantelzorg verlenen, maar als je uitlegt wat er allemaal onder mantelzorg valt, dan weten ze opeens zo een paar kinderen aan te wijzen.’

Tijdens de middag wordt duidelijk dat mantelzorgmakelaars zichzelf, het vak én de mantelzorger goed op de kaart moeten zetten. Deze groep weet in elk geval waar te beginnen.

Meer weten over de opleiding Mantelzorgmakelaar? Kijk hier en geef je op voor een voorlichtingsbijeenkomst (informatiebijeenkomst).

Ben je al mantelzorgmakelaar? Kijk dan eens naar ons praktische nascholingsprogramma en schrijf je in!

Zoeken