Nienke te Velde heeft haar eigen bedrijf als mantelzorgmakelaar en onafhankelijk cliëntondersteuner: ‘Co in zorg voor Stad en Ommeland’. Co staat voor CliëntOndersteuning en voor COmpagnon, een maatje dat naast je staat.
Over haar kersverse onderneming vertelt ze het volgende:
‘Tot nu ben ik in mijn arbeidzame leven altijd in loondienst geweest. Als fysiotherapeut werkte ik in de geriatrische revalidatie bij een grote zorgorganisatie. Ik liep vast in mijn werk en dacht: ‘Wil ik dit tot mijn 65e blijven doen of wil ik nog wat anders?’ Een coachingstraject wees uit dat mantelzorgmakelaar en cliëntondersteuner wat voor mij zou kunnen zijn. De opleiding daarvoor heb ik in juni 2020 afgesloten. In september 2020 ben ik helemaal gestopt met mijn werk als fysiotherapeut en ben ik als zelfstandige mijn eigen bedrijf begonnen.
Nu ben ik zelfstandig mantelzorgmakelaar en ben daarnaast als onafhankelijk cliëntondersteuner aangesloten bij een samenwerkingsverband: ‘Thuis in cliëntondersteuning’. Van daaruit begeleid ik mensen met een WLz indicatie.
Ik wil er alles aan doen om mijn bedrijf te laten slagen. Daarom heb ik me opgegeven voor de bijscholingscursus ‘Op weg naar ondernemerschap’ om zo gedurende vijf maanden gecoacht te worden, tips & tricks te horen en ervaringen uit te wisselen met medecursisten aan de hand van casuïstiek. Deze opleiding heb ik een week geleden afgerond. Het heeft me vooral vertrouwen gegeven voor de toekomst.
Het mooie was dat ik, omdat ik nog maar net met mijn bedrijf gestart was, meteen al dingen kon toepassen en de zaken waar ik tegenaan liep kon inbrengen in de cursus. De les over social media was een fijne les waar ik echt veel aan gehad heb. Wat ik tijdens die les geleerd heb breng ik dagelijks in de praktijk.
Vanuit de les communicatie hebben we met een positieve vorm van intervisie gewerkt, ‘de winst van succes’. Anders dan bij intervisiemethoden waar probleeminbreng gebruikelijk is, ging het bij deze methode om de inbreng van een succesverhaal. Welke zaken droegen ertoe bij dat deze casus zo succesvol is verlopen?
We hadden twee docenten: Willy Kouwenhoven en Katja Keuning die ons prima begeleidden. Zowel aan de lessen rondom communicatie als aan de lessen over de praktische kant van ondernemerschap heb ik veel gehad. De uitwisseling met de medecursisten om te horen waar anderen tegenaan lopen werkte prima. Het sterkte me en ik kreeg het gevoel: ‘Ik doe het zo gek nog niet.’
Als mantelzorgmakelaar wil ik graag werken voor de gemeente waarin ik woon.
Mijn gemeente is een koplopergemeente die speciaal subsidie krijgt om de cliëntondersteuning goed op de kaart te zetten. Ondanks dat lukte het me niet om er een poot aan de grond te krijgen. Terwijl ik vind dat ik een zinvolle rol kan spelen als mantelzorgmakelaar en cliëntondersteuner binnen de gemeente. Dat heb ik ingebracht in de intervisie van de cursus en zo heb ik goed bruikbare tips gekregen.
Het advies dat ik in de intervisie kreeg is om met Movisie, de subsidieverstrekker, helder te krijgen wat het idee van de subsidie is om zo, eventueel met steun van Movisie, opnieuw met de gemeente het gesprek aan te gaan. Daar wil ik nu mee aan de slag.
De tips over acquisitie die ik in de cursus heb gekregen pastte ik meteen toe. Ik vond het heel plezierig en zinvol om de opleiding tegelijk met de start van mijn bedrijf te doen. Vooral mensen die net als ik geen ervaring hebben met zelfstandig ondernemerschap kan ik dit aanraden.’