Eén fysieke opleiding; twee diploma’s! Voorafgaand voltooiden we de opleiding met een boeiend, zelfgeorganiseerd en goed bezocht symposium met 50 genodigden over 2 actuele onderwerpen:
‘’Levensloop bestendig wonen’’ en ‘’Mantelzorg: ook een zorg voor de werkgever?’’ en ronden we af met een zelf geschreven lied. Een leerzame en ook pittige klus in de eindfase van de opleiding, die goed op stoom kwam nadat we alle eindopdrachten hadden ingeleverd. Het leuke was dat iedereen haar talenten hierin kwijt kon en we elkaar aanvulden en ook dat de meesten spreker waren op het symposium.
‘’Levensloop bestendig wonen’’
Het onderwerp levensloop bestendig wonen kozen we omdat “ouder worden en wonen” een actueel thema is in Nederland. Dit vanwege de vergrijzing en het feit dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. In 2040 zal 25% van de Nederlanders ouder zijn dan 65 jaar en binnen deze groep is een steeds groter deel ouder dan 80 jaar. Er is dus sprake van dubbele vergrijzing.
Om het publiek te prikkelen mochten mensen starten met het invullen van een bingo kaart met 5 termen rondom het thema “levensloop bestendig wonen”, die ze tijdens de presentatie verwachtten te horen. De eerste bingo roepers ontvingen na afloop een heuse prijs.
Vanwege deze vergrijzing lanceerde de overheid in 2022 een viertal “langjarige transitieprogramma’s” rondom zorg, om Nederland voor te bereiden op een ouder wordende bevolking. Hieronder valt het WOZO akkoord, dat staat voor “Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen”. Uitgangspunt van WOZO is: zelf als het met (samen met het sociale netwerk), thuis als het kan, digitaal als het kan.
Het doel van de overheid is, dat mensen tijdig gaan nadenken over de vraag welke woonvorm en woonomgeving het beste bij hen past als ze ouder worden. En dat mensen daarbij ook investeren in een gezonde leefstijl en sociaal netwerk. Inzet is dat burgers zo lang mogelijk fit blijven, de regie over hun eigen leven houden en thuis kunnen blijven wonen. Indien nodig met hulp van hun sociale netwerk of met professionele hulp. Kortom, voorbereiden op en praten over “ouder worden” wordt normaal.
Burgers hoeven niet alles zelf te bedenken. Er is hulp beschikbaar, bijvoorbeeld checklists voor senioren om de veiligheid en het comfort van de woning na te gaan en te kijken of er misschien aanpassingen nodig zijn of een verbouwing. Ook zijn er speciale makelaars en verhuisbedrijven voor senioren en wooncoaches en verhuiscoaches via de gemeente en woningbouwcorporaties. Als er extra ondersteuning thuis nodig is, is er hulp via de WMO en de gemeentelijke welzijnsorganisatie. Daarnaast zijn er digitale hulpmiddelen en thuiszorg. Als het thuis echt niet meer gaat, is er als laatste vangnet het verpleeghuis.
Een aantal voorbeelden van woonvormen passeerden de revue, zoals nultreden woningen, mantelzorgwoningen en geclusterde woonvormen. Deze laatste woonvorm kan bestaan uit appartementen in een woongebouw, of uit verschillende soorten woningen in een wijk, waar mensen van alle leeftijden elkaar onderling helpen en veel dingen samen doen.
Zoals bijvoorbeeld het onderhoud van een gemeenschappelijke tuin en het organiseren van activiteiten in een gemeenschappelijke ruimte. Dit alles werd tijdens het symposium mooi geïllustreerd door een interview met een deelnemer aan de opleiding die in een dergelijke wijk in Utrecht woont.
Als het gaat over “ouder worden en wonen” kan een Mantelzorgmakelaar een mantelzorger helpen om de situatie van een cliënt in kaart te brengen op het gebied van zorg, wonen, financiën, welzijn, juridisch zaken en werk en desgewenst een aantal regelzaken uit handen nemen.
‘’Mantelzorg: ook een zorg voor de werkgever?’’
Het tweede deel van het symposium had als thema Mantelzorg: ook een zorg voor de werkgever? Om het publiek actief te betrekken startten we met een quiz over mantelzorg.
Het aantal mantelzorgende werknemers stijgt. Onder andere door de vergrijzing, er zijn steeds meer ouderen zijn, waarvan een deel hulpbehoevend is. Ouderen wonen bovendien langer thuis. Mantelzorg gaat natuurlijk niet alleen over ouderen, maar bijvoorbeeld ook over de zorg voor een kind, partner of vriend met een ziekte of beperking. Door de vergrijzing zijn er echter steeds minder mantelzorgers per zorgvrager, ook hebben veel van hen een betaalde baan. Daarnaast is er een tekort aan zorgverleners en komt er steeds meer zorg op de schouders van mantelzorgers terecht.
Nu al is 1 op de 4 werknemers mantelzorger, daarvan ervaart de helft overbelasting. Mantelzorg wordt dus voor werkgevers een steeds belangrijker onderwerp om aandacht aan te besteden.
Mantelzorgende werknemers hebben veel positieve kenmerken, ze zijn goede planners, productief, gemotiveerd en loyaal. Daarnaast kan het geven van mantelzorg aan naasten veel voldoening geven. Er kunnen echter ook knelpunten ontstaan, zoals minder zorgvuldig werken, overbelasting, overcompenseren en uiteindelijk uitval of burn-out.
De centrale vraag op het symposium is wat een Mantelzorgmakelaar voor werkgevers kan betekenen. Hoe herken je als werkgever mantelzorgende werknemers en hoe zorg je dat ze niet overbelast raken? Hoe ga je “grijs verzuim” tegen en hoe voorkom je uitval?
Om dit alles op een rij te zetten hebben we een waaier ontwikkeld voor werkgevers waarin alles overzichtelijk op een rij staat. Cijfers over mantelzorgende werknemers, tips om als werkgever overbelasting te signaleren en zoveel mogelijk te voorkomen, informatie over wettelijke verlofregelingen, alsook nuttige websites. Ook staat er een voorbeeldberekening in de waaier, die aangeeft wat de inzet van een Mantelzorgmakelaar financieel kan opleveren voor de werkgever, door het voorkomen van verzuim en uitval.
Een Mantelzorgmakelaar kan dus van grote meerwaarde zijn voor werkgevers, door te helpen medewerkers met hun kennis en ervaring voor het werk te behouden en kosten door grijs verzuim en uitval te verminderen, kortom een “mantelzorgvriendelijke organisatie” te worden.
We ronden het symposium af met een door ons geschreven lied die wij met alle 13 deelnemers zongen voor alle genodigden. We kunnen terugkijken op een boeiend en levendig symposium, met veel interactie met het publiek en hebben er zin in om aan de slag te gaan als Mantelzorgmakelaar en Cliëntondersteuner!