Een symposium over “weerstand voelen in de uitvoering van je werk als CVP” en “Het promoten van het beroep Cliëntenvertrouwenspersoon Wet zorg en dwang en het verduidelijken van onze dienstverlening aan cliënten en hun verwanten”
Op maandag 17 juni 2024 hebben zijn 11 deelnemers gecertificeerd als Cliëntvertrouwenspersoon Wet Zorg en Dwang.
Voordat zij het certificaat in ontvangst namen, hebben de 11 deelnemers zich in twee groepen verdeeld en gaven een symposium.
De eerste groep nam de 45 genodigden in Utrecht mee in “weerstand voelen in de uitvoering van je werk als CVP”
- Wat is weerstand?
- Het ervaren van weerstand
- Tips hoe ga je om met weerstand
Door middel van vragenlijsten te sturen aan zorgaanbieders en collega’s CVP hebben de deelnemers inzicht gekregen waar de weerstand zit en in deze enquête hebben zij tips gevraagd. Het ervaren van weerstand is ingezet door het spel te spelen mens erger je niet/ganzenbord. Dit zorgde voor grote weerstand onder de spelers en hilariteit.
Uiteindelijk heeft een ieder een zakkaart mogen ontvangen waarop een aantal tips staan hoe je kunt omgaan met de weerstand. Ook kun je er quotes vinden die je kunnen sterken en vervolgens de QR-code voor een meditatie als je veel stress ervaart.
“Als je weerstaand voelt, heb je kans om iets nieuws te proberen”!
Het doel van de tweede groep op dit symposium was: “Het promoten van het beroep Cliëntenvertrouwenspersoon Wet zorg en dwang en het verduidelijken van onze dienstverlening aan cliënten en hun verwanten”. Onze rol draait om het luisteren naar cliënten, hen serieus nemen en ondersteunen in het nemen van regie over hun leven. Helaas zijn veel cliënten en hun vertegenwoordigers nog niet bekend met onze functie, en durven zij vaak niet te spreken uit angst voor reacties van zorgverleners en mogelijke gevolgen.
Wij hebben gesproken over hoe we meer cliënten en/of verwanten te kunnen bereiken en hoe we de drempel voor cliënten en/of verwanten kunnen verlagen. Kunnen wij gebruik maken van de positie van de ervaringsdeskundige in de organisatie om zo sneller toegang te krijgen tot onze doelgroep en kunnen wij door een samenwerking de drempel voor onze doelgroep verlagen? Zo kwamen wij bij ons onderwerp van het symposium: ‘Ervaringsdeskundigen en CVP Wzd: Samen Sterk voor Cliëntenrechten!’
Ervaringsdeskundigheid wint terrein binnen de zorgsector. Mensen met eigen zorgervaringen bieden waardevolle inzichten en ondersteuning aan andere cliënten en zorgprofessionals.
Dit geldt ook in de gehandicaptenzorg, waar het motto 'niets over ons, zonder ons' het belang van hun betrokkenheid benadrukt. Ervaringsdeskundigen kennen de andere bewoners goed, zijn toegankelijk en helpen ons om signalen van onvrijwillige zorg beter te herkennen en aan te pakken.
Ons onderzoek heeft bestaan uit gesprekken met o.a. de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (www.awvb.nl), de coördinatoren van onze eigen organisaties, Sterkplaats Twente, ervaringsdeskundigen en hun coaches.
Tijdens het symposium nodigen we de toehoorders uit om na te denken over hun eigen kwetsbaarheid door een aantal quotes en het bespreken van stellingen. Ook hebben we Teun, een ervaringsdeskundige uitgenodigd voor een interview. Hierin is door hem goed verwoord wat het betekent om ervaringsdeskundige te zijn en wat de samenwerking met de CVP Wzd als meerwaarde heeft: meer bekendheid van beide professionals! Samen een spreekuur of locatiebezoek organiseren was een concrete tip.
Wat levert het onderzoek op? Door als CVP-Wzd de samenwerking met ervaringsdeskundigen te zoeken kunnen we gebruikmaken van het basisvertrouwen dat medecliënten in de ervaringsdeskundige hebben waardoor we onze zichtbaarheid en toegankelijkheid vergroten met als gevolg dat we meer cliënten bereiken en we meer en betere ondersteuning kunnen bieden aan de cliënt. Dit versterkt de rechten en het welzijn van cliënten.
We presenteren vervolgens een praatplaat die bruikbaar kan zijn voor ervaringsdeskundigen die behulpzaam kan zijn in het doorverwijzen. Tenslotte hebben we voor de aanwezigen onze aanbevelingen gepresenteerd.