Wat je zegt!
Word je als CVP Wzd wel altijd verstaan?
Hoe in contact te zijn met cliënten die niet horen en/of spreken.
Voor onze bijdrage aan het symposium onderzocht de eerste groep:
- bestaande middelen die voorhanden zijn om te communiceren met auditief beperkte cliënten
- hindernissen die cliëntenvertrouwenspersonen ervaren in contact met deze doelgroep
- welke middelen zorgaanbieders van deze doelgroep inzetten en hoe deze gefinancierd worden.
We kwamen al snel tot de conclusie dat de bestaande middelen onvoldoende zijn voor cliëntenvertrouwenspersonen om op vertrouwelijke basis te kunnen communiceren met de doelgroep auditief beperkte cliënten.
Ons doel op het symposium:
- bewustwording creëren
- een filmpje maken waarin we vertellen over onze functie in gebarentaal
- aandacht vragen voor de beperkte middelen die beschikbaar zijn
- delen van tips en tricks.
In de voorstelronde werd door ons in gebarentaal gesproken.
Direct daarna startte het filmpje in dat met geluid en gebarentaal was opgenomen. Het werd echter zonder geluid afgespeeld. In dit filmpje stelt een cliëntenvertrouwenspersoon zich voor en legt uit wat haar werk inhoudt en waarvoor zij kan worden ingeschakeld.
Om aandacht te vragen voor de beperkte beschikbare middelen en bewustwording te creëren, bedachten we een spelvorm voor de aanwezige toeschouwers bij het symposium.
Het werd een rollenspel, verdeeld over groepen van 4 personen. Met behulp van een koptelefoon, oordoppen en kaartjes met opdrachten, ontstond een cliënt met een auditieve of communicatieve beperking. Een ander speelde de cliëntenvertrouwenspersoon die achter de beperking en vraag van de cliënt moest zien te komen. De 2 overige personen in de groep waren observanten. Na korte tijd werden de rollen omgedraaid voor een 2e ronde.
De aanwezigen speelden het spel serieus mee, hoewel enige hilariteit waarneembaar was… Na het spel hebben we plenair de opgedane ervaringen besproken en kwamen tot de conclusie dat het erg lastig was om elkaar te begrijpen met de (opgelegde) beperkingen.
Daarna hebben we de tijdens het onderzoek opgehaalde tips en tricks gedeeld en gevraagd aan de aanwezige managers van adviespunten van cliëntenvertrouwenspersonen, om meer aandacht voor de auditief beperkte doelgroep en meer middelen om (vertrouwelijke) gesprekken te kunnen voeren als cliëntenvertrouwenspersoon. Uiteraard stellen we hiervoor het gemaakte filmpje ter beschikking!
Het onderwerp tijdens het symposium van de tweede groep:
Onvrijwillige zorg in de thuissituatie bij Psychogeriatrische cliënten
Onze doelstelling:
Bewustwording creëren rondom onvrijwillige zorg bij cliënten en diens mantelzorger in de thuissituatie en de rol van de CVP Wzd bij hen onder de aandacht brengen.
Waarom wij dit onderwerp hebben gekozen:
Dit jaar is het een landelijk speerpuntspeerpunt vanuit QUASIR, Het LSR, Zorgstem en Adviespunt Zorgbelang om de CVP Wzd onder de aandacht te brengen binnen de extramurale setting. Uit onderzoek is gebleken dat deze groep, zowel de cliënt als diens mantelzorger onvoldoende op de hoogte zijn van de Wzd en dat ze vanuit deze Wet recht hebben op ondersteuning van een CVP Wzd. Dit is opvallend en zorgelijk tegelijk omdat dat er in de thuissituatie regelmatig onvrijwillige zorg wordt toegepast en hiermee het Cliënten Recht kan worden geschaad en de Wzd niet (goed) wordt toegepast.
Overigens is het ook heel begrijpelijk dat er soms wordt overgegaan op onvrijwillige zorg vanuit het standpunt van de mantelzorger. Denk hierbij aan, vrijheid versus veiligheid. Of vanuit de behoefte van de mantelzorger (overbelast).
Omdat we te maken hebben met een hele grote groep cliënten en diens mantelzorgers met verschillende indicaties hebben we er bewust voor gekozen om de verschillende doelgroepen uit elkaar te halen. Dit omdat elke type cliënt en hun mantelzorgers een eigen proces/ dynamiek doormaakt. De verschillende cliënten en hun mantelzorger benaderen, vraagt ons inziens om maatwerk ondanks dat er uiteraard ook overlap zit in dit proces/dynamiek.
De doelgroep:
In de eerste instantie hebben we ons gericht op de psychogeriatrische cliënt en diens mantelzorger in de thuissituatie. Dit Is een bewust keus omdat elke doelgroep anders is en hun eigen dynamiek kent. Daarom is er maatwerk nodig in de wijze van communicatie om dit onderwerp per doelgroep bekend te maken. Uiteraard willen we in de toekomst ons verder richten op de doelgroep VG en GGA (gelijkgestelde aandoeningen)
Wat we hebben ontwikkeld:
Een flyer, specifiek voor de pg-cliënten en diens mantelzorgers in de thuissituatie waarin ze uitleg krijgen over onze rol en wat we voor hen kunnen betekenen.
Kaartjes met stellingen ontwikkeld om het gesprek over onvrijwillig zorg in de thuissituatie op gang te brengen en daarmee een stuk bewustwording creëren.
1 setje voor cliënten en diens mantelzorgers te gebruiken in bijvoorbeeld Alzheimer-cafés.
1 setje voor de professionals die achter de voordeur komen, te gebruiken tijdens een teamoverleg.